RODZICE
|
|
Właściwa dieta BAKTERIE + CUKIER
+ ZĘBY + CZAS = KWASY = PRÓCHNICA
Wiadomo, że cukier to główny wróg zęba - z
niego bakterie tworzą kwasy niszczące szkliwo. Działanie
próchnicotwórcze zależy również od rodzaju cukrów - do
najniebezpieczniejszych należą dwucukry: sacharoza,
maltoza, laktoza i cukry proste - glukoza i fruktoza
- stanowią one najlepszy substrat dla fermentacji
bakteryjnej. Sacharoza, która uchodzi za najbardziej
próchnicotwórczy cukier, rozkładana jest na glukozę i
fruktozę, z tych z kolei powstają na drodze przemian
chemicznych tzw. cukry zewnątrzkomórkowe - mutan,
dekstran i fruktan. Najbardziej znaczący dla rozwoju
próchnicy jest polisacharyd mutan, który jest
nierozpuszczalny, dzięki czemu ułatwia przyleganie płytki
nazębnej do powierzchni zębów. Dekstran i fruktan
stanowią rezerwę metaboliczną dla bakterii.
Wielocukry, na przykład skrobia mają najmniejszy
potencjał próchnicotwórczy.
Dla tych, którzy nie potrafią zrezygnować ze
słodyczy alternatywą jest spożywanie produktów przyjaznych
dla szkliwa zębów, zawierających substytuty cukru:
ksilitol, sorbitol, mannitol, sacharyna. Są to związki o
słodkim smaku, których bakteryjny rozkład przebiega z
wytworzeniem bardzo małej ilości kwasów.
Zawartość cukrów w produktach spożywczych:
węglowodany |
produkty spożywcze |
glukoza |
słodycze
owoce
miód
napoje
warzywa |
fruktoza |
owoce
miód
napoje
warzywa |
laktoza |
mleko
lody
budyń |
sacharoza |
ciasto
słodycze
napoje
cukier biały i brązowy
owoce
warzywa |
skrobia |
pieczywo
ciasto
makaron
ziemniaki
ryż |
Niekorzystne dla zębów jest również częste
spożywanie małych dawek pokarmów, tzw. podjadanie między
posiłkami. Negatywny wpływ mają również produkty miękkie,
kleiste, które łatwo przylegają do zębów i pozostają
znacznie dłużej w bezpośrednim kontakcie ze szkliwem, co
czyni je bardziej próchnicotwórczymi. Są to ciastka, ciasta,
cukierki, chrupki, a nawet białe pieczywo. Wśród produktów
spożywczych zawierających duże ilości węglowodanów jedynie
produkty naturalne i gruboziarniste, jak np.: warzywa,
owoce, czy chleb razowy, nie mają praktycznie wpływu na
rozwój próchnicy.
Aby zapobiec próchnicy należy ograniczyć produkcje kwasów
w jamie ustnej przez eliminację bakterii i cukrów oraz
zwiększyć odporności zębów poprzez codzienną higienę.
PAMIĘTAJ:
- Codziennie jedz co najmniej pięć porcji produktów
zbożowych.
Zawarta w nich skrobia dostarcza energii mięśniom, a
błonnik ureguluje pracę jelit.
- Cztery porcje warzyw i trzy owoców zaopatrzą Twój
organizm w wystarczające ilości witamin i składników
mineralnych, a także błonnika.
- Dwie szklanki mleka dziennie, z których jedną można
zastąpić serem zapewniają odpowiednią ilość wapnia, a
także dużo białka. Pozostałą ilość potrzebnego białka
dostarczy jedna porcja ryby, drobiu, grochu, fasoli lub
mięsa.
- Unikaj alkoholu.
- Ograniczaj słodycze, podroby, jaja i tłuszcze
zwierzęce.
- Zalecane są oleje roślinne i miękkie margaryny.
|